Sjoerd Litjens / Jan-Paul de Bondt / Sorry voor mijn broertje / Podcast / Nahib & Nabil / 2021

Podcast


Toen vanuit het lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht de vraag kwam om voor onderwijsdoeleinden het fascinerende levensverhaal van de broers Nahib en Nabil als podcast vast te leggen, zei ik “Ja, graag! Maar onder de voorwaarde dat we een verhaal mogen maken dat voor een veel groter publiek dan alleen de Hogeschool-studenten interessant – en te beluisteren is.”

Dat het mij samen met audiomaker Jan-Paul de Bondt is gelukt om de bijzondere levensverhalen van Nahib en Nabil als podcast met de titel Sorry voor mijn Broertje, via kro-ncrv bij 3fm gepubliceerd te krijgen, stemt me bijzonder trots. Dat diezelfde serie, inclusief een viertal aanvullende afleveringen, met als titel Verklaring omtrent gedrag, binnen het curriculum van de studie Social Work op Hogeschool Utrecht een plek krijgt, is van grote waarde.

Sjoerd Litjens / Jan-Paul de Bondt / Sorry voor mijn broertje / Podcast / Tegel / KRO-NRCV / NPO 3 / 2021
Sjoerd Litjens / Jan-Paul de Bondt /  Sorry voor mijn broertje / Podcast / Tegel / Hogeschool Utrecht / 2021

introductie


Nabil en Nahib. Twee broers van Afghaanse komaf. Gevlucht voor de Taliban komen ze op jonge leeftijd aan in Nederland, om hier uiteindelijk allebei een andere kant op te gaan. Nahib, de oudste van de twee, werkt zich op tot hulpverlener met een hbo-diploma. Nabil besluit, na één mislukt baantje, dat er andere manieren zijn om geld te komen.

Wat maakt de ene broer tot een schrikbeeld en de ander tot een toonbeeld van een generatie? Wat bepaalt welke afslagen we nemen in het leven? In de podcast Sorry voor mijn broertje zoeken we antwoord op die vragen aan de hand van de levensverhalen van Nahib en Nabil.

Sjoerd Litjens / Jan-Paul de Bondt / Sorry voor mijn broertje / Podcast / Nahib & Nabil / 2021
Sjoerd Litjens / Jan-Paul de Bondt / Sorry voor mijn broertje / Podcast / Nahib & Nabil / 2021

Andrea Donker · Lector Kennisanalyse Sociale Veiligheid
van Hogeschool Utrecht


“De podcastserie laat twee kanten van een schijnbaar zelfde verhaal zien. Maar ook de levensverhalen van criminele jongeren – en hun familieleden – zijn natuurlijk altijd uniek. Echte verhalen maken de noodzaak tot genuanceerd denken over het ontstaan van crimineel gedrag veel beter invoelbaar dan wetenschappelijke studies.”
Sjoerd Litjens / Jan-Paul de Bondt / Sorry voor mijn broertje / Podcast / Nahib & Nabil / 2021

Soms is de eerste zin van een roman zo goed geschreven dat je metéén geboeid bent en voelt: deze schrijver weet hoe je een verhaal in elkaar moet zetten. Zo kom je een podcast tegen waarbij je na 30 seconden al weet: hier wil ik meer van horen. Dat gebeurt bij Sorry voor mijn broertje.

Carlijn Vis · NRC Handelsblad

Het is een hele maatschappelijke podcast. Het is het toonbeeld van het soort podcast dat npo zou moeten maken, in plaats van de zoveelste true crime. Ik vind het een hele belangrijke, mooie podcast. Ik geef vijf sterren.

Stan Putman (Volkskrant-redacteur) · in Vink – de podcastgids van Nederland

Sorry voor mijn broertje


Luister de podcast

Verklaring omtrent gedrag


Luister de podcast

Uitgave: 2021 · Concept: Carmen Paalman en Sjoerd Litjens · Productie: Sjoerd Litjens · Interviews en redactie: Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt · Montage en sounddesign: Jan Paul de Bondt · Voice-overs: Jan Paul de Bondt en Sosha Duysker · Eindredactie kro-ncrv: Rudy Mackay · Titelmuziek: Dries Bijlsma · Vormgeving: Nanda Jansen of Lorkeers · Opdrachtgever: Het lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht (Andrea Donker, Carmen Paalman, Lisette Bitter en Sanne Korhorn) · Sorry voor mijn broertje – lengte: 160 min. · Verklaring omtrent gedrag – lengte: 260 min.