Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Foto

Fotoboek


Soms is er zoveel mooi beeldmateriaal dat de foto’s het (levens)verhaal dragen. Zo ook bij Corrie van den Berg. Aan de hand van vele foto’s bespraken we haar levensloop. Om uiteindelijk in samenspraak tot een selectie van ruim veertig foto’s en documenten te komen uit de periode 1931-2012. Deze beelden koppelden we aan evenzovele anekdotes en beschouwingen.

Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1931
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1934
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1938
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1938
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1943
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1948

1932


Vergeleken met mijn zussen was ik een mollig, zachtaardig kind. Ik was een zoetekauw, dol op de kaneelstokken die opoe Cornax, moeders moeder, meebracht als ze bij ons op bezoek kwam. Ik was nogal terug getrokken, niet zo uitbundig en vrolijk als mijn zussen. Moeder kon het veel beter vinden met hen, dan met mij. Met mijn vader had ik een betere band, al was het stilzwijgend. Ik was een stil kind en omdat ik zo braaf en stil was, mocht ik vaak met hem mee. Het leukste waren de zaterdagmiddagen. Dan ging ik, nadat vader de ramen had gezeemd, met hem mee naar de kapper. Bij kapper Beers op de Markt liet hij zich knippen en scheren. Als hij daar comfortabel zat, kwam de kappersvrouw vanuit het achterhuis de zaak in. Zij nam me dan mee naar achteren voor een koekje. Na de knipbeurt gingen we samen naar café Stok van Kastelein Stok, een café naast de kapperszaak. Daar zette vader mij op de kruk naast hem aan de bar. Ik kreeg dan een gazeuse en hij dronk een borrel. Vervolgens gingen we naar slager Stijger in de Oude Kerkstraat, daar kochten we een half pond worst voor de avondboterham. Ook de zondagen waren een feest. Als we bezoek hadden, aten we na het kerkbezoek, tompoezen van Bakkerij Van der Zijde. En ‘s middags gingen we dikwijls met de tram naar Den Haag. De trams hadden destijds een open in- en uitgang, met enkel een hekje ervoor. Er zat iemand bij die voor alle passagiers het hekje open en dicht deed. De zittingen van de tram waren van riet. Eenmaal in Den Haag gingen we meestal bij Heck iets drinken. Op andere zondagen ging ik mee naar tante Lena en oom Toon in de C. Fockstraat. We luisterden er naar de voetbalverslagen (DHC) op de radio. Ik moest dan heel stil zijn. Alleen als er gescoord werd, mocht ik juichen. Ik vond het heerlijk om veel dingen samen met mijn vader te doen.


Corrie van den Berg

Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1956
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1967
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1976
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1983
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 1996
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Spread / 2012

Corrie van den Berg


“Na het overlijden van mijn schoonvader kregen we een half huis als erfenis. Toen dat verkocht was, kochten we eerst een Alfa Romeo. Ook gaven we de kinderen allemaal wat. Daarna kochten we een tuinhuisje en een tuin aan de rand van Delft. Van het geld dat toen nog over was, zijn we op vakantie gegaan. Niet één keer, maar in korte tijd wel vijf keer.”
Sjoerd Litjens / Corrie van den Berg / Levensboek / Cover / Foto / Boek

Ik ben trots op mijn eigen boek. Het ziet er prachtig uit en ik laat het veel mensen lezen. Iedereen die het leest zegt dat ze me horen praten. Dat doet me goed. Fijn is dat het boekje aanleiding geeft om weer te kunnen en mogen praten over vroeger. Al met al ben ik blij dat mijn ruim tachtig jarige leven op deze manier in beeld is gekomen en bewaard zal blijven.

Corrie van den Berg

Maak een fotoboek


Schrijfweek

Laat een fotoboek maken


Contact

Uitgave: 2012 · Foto’s: Corrie Van Den Berg · Tekst: Sjoerd Litjens · Opmaak: Aukje Litjens · Drukwerk: Bredewold, Wezep · Omvang: 64 Pagina’s · Formaat: 19x19CM · Oplage: 30 stuks